I Wont Give Up Cover By Alex G

download / iron dj

JUST ONCE IN MY LIFE !
sweet owner

Navigation : touch hover image



Diaries Owner Linkies Stuff

hello peeps ! welcome to JUST ONCE IN MY LIFE which is super duper awesome blog,maybe? have fun reading! :D


KAMI ♥ !



Credits given to !

basecode: Nurul AtiQah
Edit by: Cikmimin
Re-Edited By: DiLa DongHae
Others:   


resepi pavlova!


assalamualaikum..

percubaan kali ketiga buat pavlova ni menjadik jugak akhirnya.. yeeeayyyy! actually haritu ada lah 2 kali buat tapi hampeh, x menjadik seperti yang diinginkan.. pastu, 2nd try tibe2 meringue tu lepas masak dia mengecut balik.. dah mcm makan piza dh gamak bentuknya tapi satu family still menelan dengan penuh keterujaan.. sedap kata mereka.. haha. semalam, mama suruh try buat lagi sekali dan hasil kali ni ALHAMDULILLAH sangat memberansangkan mak!hehe.. okay, ada sahabat kelas saya bakal bertunang dan bakal cik tunang nya nak resepi.. haa, let me share this. nanti try buat sendiri yer korang.. :)

bahan-bahan :

untuk buat meringue :
  • 4 biji putih telur
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh cuka makan
  • 1 sudu teh esen vanila
untuk topping :
  • 1/2 cawan whipping cream ( carik yang non-dairy whipping cream )
  • 1/2 cawan gula aising
  • buah- buahan segar etc strawberry, kiwi, anggur.. ( buah yg masam sebab pavlova ni manis.so, nak selarikan rasa dia tu guna buah yang masam)
cara-cara :

  • first, pastikan segala alat yang nak digunakan mesti bersih dari segala habuk- habuk ke sebab nanti akan effect pada meringue.
  • pukul putih telur sampai kembang dan masukkan gula sedikit demi sedikit.
  • putar sampai likat. (nak tau likat ke tak, bila bekas tu diterbalik kan 360 darjah, bahan meringue tu x kan jatuh)
  • masukkan tepung jagung, cuka buatan, dan esen vanila. kacau guna spatula.
  • lukis bentuk loyang atas baking paper.
  • letak meringue atas baking paper. (jangan masuk kan dalam loyang! nanti x menjadik. tepek je macam tu atas baking paper)
  • panaskan oven pada suhu 150'C dalam 15 minit. pastu, turunkan suhu jadik 140'C dan bakar selama 1 jam - 1 jam 15 minit. (suhu dan masa bakar meringue tu bergantung pada oven masing- masing gak sebab macam oven yang aku guna, aku bakar selama hampir 1 jam 30 minit pada suhu 160'C.. nampak noob nye oven aku. haha)
  • lepas dah habis bakar, biarkan meringue tu sejuk kejap dalam oven dengan buka sikit pintu oven tu. (meringue yang cantik masaknya akan pecah- pecah sikit bila nak sejuk. maknanya, meringue korang jadik lah tu.)
  • untuk topping, pukul whipping cream dengan gula aising sampai likat. 
  • sapu atas meringue. tabur buah- buahan. siap! 


 meringue yang cantik masaknya, camnilah ghupenye.. xsenonoh je tapi crunchy n rasa macam marshmallow kat dalam.




























pavlova yang dah siap.


























see.. baru buat malam tadi, aku bangun pagi- pagi dah tinggal separuh.


pavlova ni sedap makan time sejuk- sejuk keluar dari fridge tu. so,lepas korang dah siap simpan dulu dalam peti ais. macam aku, buat malam tadi, pagi- pagi adik aku yang nak gi sekolah sempat sarapan menda ni.. haha
so, korang try lahh okay. seriously, it's worth! nak beli satu slice menangis ouhh.. selamat mencuba! :)